Het landschap begrijpen
Archeologische vindplaatsen zijn vaak nauw verbonden aan het landschap waarin zij zich bevinden. Hoe complexer het landschap is, hoe moeilijker het is om een site te kunnen vinden, of om een site te begrijpen in relatie met zijn omgeving. Door de mens geschreven bronnen en archeologische vondsten komen soms tekort om sluitende informatie te geven over een gebied. Daarom blijken aardkundige studies vaak essentieel om belangrijke vraagstukken op te lossen, bijvoorbeeld:
- binnen een complex landschap locaties vaststellen waar een verhoogde trefkans voor archeologische vindplaatsen geldt
- duidelijk maken op welke diepte specifieke archeologische niveaus verwacht kunnen worden
- opeenvolgende landschappelijke evoluties ontrafelen op meerperiodensites
- …
Aardkundige studies vertrekken bijvoorbeeld vanuit literatuurstudies of (her)interpretaties van reeds uitgevoerde onderzoeken, of worden aangevuld met veldwerk en/of geofysische onderzoeken.
Specialisten
Binnen het RAAP-team staan 2 aardkundigen tot uw dienst: een fysisch geograaf-archeoloog en een geoloog. Zij beschikken samen over een zeer breed aardkundig kennispakket. De meest toegepaste disciplines zijn bodemkunde, sedimentologie, geoarcheologie, stratigrafie en paleo-ecologie. Onze aardkundigen zijn ook vaardig in het verwerken en integreren van extern uitgevoerde palynologische, geofysische en micromorfologische studies.
Archeologie, en wat nu?
U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.