Archeo­logisch vooronder­zoek

Erkend archeoloog
Zowel overheden als privé
Archeologienota opstellen
Home » Archeologisch vooronderzoek

Een archeologisch vooronderzoek kan op verschillende niveaus gebeuren. Deze methodes kunnen opgesplitst worden in twee grote kaders. Enerzijds zijn er de vooronderzoeken die gebeuren zonder dat er een ingreep nodig is in de bodem, en anderzijds zijn er onderzoeken waarbij er wél een ingreep in de bodem gebeurt.

Archeologisch vooronderzoek zonder ingreep in de bodem

Het spreekt voor zich dat er bij een archeologisch vooronderzoek zonder een ingreep in de bodem geen grote en ingrijpende handelingen uitgevoerd worden in de grond. Dit soort ingrepen vinden plaats op het bodemoppervlak van het terrein. We geven de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Vooronderzoeken mét ingreep in de bodem

Een archeologisch vooronderzoek waarbij er wél een ingreep in de bodem gebeurt, zijn ingrijpendere acties. Hierbij worden handelingen uitgevoerd waarbij er grote veranderingen in de grond worden aangebracht. Deze worden pas uitgevoerd wanneer de vooronderzoeken zonder ingreep niet voldoende informatie opleveren. We sommen de opties voor u op.

Waarom een archeologisch vooronderzoek?

Archeologen gaan niet zomaar op willekeurige plaatsen opgraven. Een opgraving wordt steeds voorafgegaan door een archeologisch vooronderzoek dat uit een combinatie van verschillende methodes kan bestaan.

Een vooronderzoek laat in de eerste plaats toe om te evalueren of er een archeologische site aanwezig is of niet.

In het beste geval wordt er ook al meer informatie gewonnen op vragen zoals uit welke periode(s) de site dateert, wat de bewaringstoestand is en of er meerdere archeologische niveaus aanwezig zijn.

Doe beroep op onze vakkundige kennis

Heeft u een vermoeden dat er op uw site wel eens archeologische sporen aanwezig kunnen zijn? Voer dan een archeologisch vooronderzoek uit vooraleer u ingrijpende acties uitvoert op uw grond. Doe beroep op de vakkundige kennis van RAAP België uit Eke door te bellen naar het nummer +32 9 311 56 20. U kunt ook het contactformulier invullen. Dan contacteren wij u zo vlug mogelijk om op uw aanvraag in te gaan.

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact