Materiaalstudie aardewerk

Aardewerk vertelt een verhaal

Wanneer we tegenwoordig naar de materialen zouden kijken die we in ons dagdagelijkse leven gebruiken, vertellen deze zonder dat we het goed en wel beseffen een verhaal over ons. Wanneer we enkele voorwerpen uit een ruimte samen plaatsen, hebben we weinig moeite om daarvan de oorsprong binnen het huishouden bepalen. In de keuken zullen bij het koken bijvoorbeeld andere voorwerpen worden gebruikt dan op een gedekte tafel waaraan wordt gegeten, en deze zullen dan weer verschillen van de voorwerpen die het interieur van een badkamer bepalen. Daarnaast herkennen we op basis van de uiterlijke kenmerken ook het tijdsverschil tussen een koffietas van onze grootouders en een beker Starbucks koffie. Bij het onderzoeken van aardewerk wordt gebruik gemaakt van gelijkaardige principes.

Middeleeuws aardewerk

Binnen RAAP België hebben we de nodige specialisatie in huis voor studies van middeleeuws aardewerk.

Onze specialisten staan in voor het assessment of de diepgaandere studie van middeleeuwse aardewerk. De neerslag hiervan leveren we aan in een rapport met relevante foto’s, tekeningen en tabellen.

Doorheen de middeleeuwen was aardewerk alomtegenwoordig en werd het in grote hoeveelheden in nagenoeg alle aspecten van het dagelijkse leven gebruikt. Het materiaal voorziet ons dus van een belangrijke relatieve datering. Aardewerk werd gebruikt als kook- en eetgerei, als opslagmiddel, of zelfs als pispot of speelgoed! Ook sommige ambachtelijke activiteiten kunnen we weerspiegeld zien in een aardewerkensemble en in uitzonderlijke gevallen kan het aardewerk ons zelfs een inkijk geven in de sociaal en economische status van de gebruikers.

Een uitvoerige studie van het aardewerk brengt dus heel wat inzichten in de interpretatie van een archeologische site, of een structuur binnen een site.

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact