Ontsluiting van erfgoed & publieks­werking

Erkend archeoloog
Zowel overheden als privé
Archeologienota opstellen
Home » Ontsluiting erfgoed

Bij RAAP België uit Eke zijn we ons er goed van bewust dat een belangrijk onderdeel van archeologisch onderzoek ook het terugvloeien van de resultaten naar het publiek toe is. Wij bieden daarom onze expertise en diensten aan op diverse vlakken.

Eén van onze diensten is het opstellen van studies binnen het kader van ontsluiting van erfgoed. Bij de ontsluiting van erfgoed brengen wij niet louter het studieonderwerp in beeld, maar denken we ook proactief mee over creatieve mogelijkheden om dit op een archeologievriendelijke manier toegankelijk te maken voor het brede publiek. Dit kan zeer letterlijk gezien worden, namelijk hoe een site fysiek toegankelijk gemaakt kan worden. Maar ook in figuurlijke zin proberen we sites toegankelijk te maken, door digitale en analoge wegen te verkennen.

Erfgoed & educatie

De ontsluiting van erfgoed kan in vele vormen gebeuren. Het is mogelijk om een van onze archeologen tot bij u in de klas te laten komen en deze rond een bepaald thema te laten vertellen. Bijvoorbeeld over een bepaalde periode in de geschiedenis, over archeologische opgravingen, over de praktische kant van ons beroep, of over andere thema’s. Ook het uitwerken van een educatief pakket of spel rond een bepaald thema is mogelijk.

Publieksarcheologie als vorm van ontsluiting van erfgoed

Naast de ontsluiting van erfgoed stellen wij ook op maat pakketten samen, wanneer u tijdens of na een lopend archeologisch onderzoek naar buiten wilt treden met de resultaten. Hierbij kan er gedacht worden aan de klassieke rondleidingen op een opgraving of bij een archeologisch vooronderzoek, of aan een (pop-up)tentoonstelling. Dit is steeds mogelijk met het oog op verschillende doelpublieken.

Deze vorm van ontsluiting van erfgoed is eerder een passieve vorm van publieksgerichte archeologie. Ook projecten waarbij het publiek actiever participeert, behoren zeker tot de mogelijkheden.

Ga voor een sterke vormgeving & reconstructietekeningen

Voor het openstellen van uw erfgoedprojecten, ook ontsluiting van erfgoed genoemd, en om uw projecten (grafisch) vorm te geven, beschikken wij over een netwerk van verschillende creatieve partners. Contacteer ons en wij bekijken samen met u wie de meest geschikte uitvoerder is. Wij zorgen ervoor dat alles inhoudelijk klopt vanuit een archeologisch en historisch perspectief.

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact