Materiaalstudie silex

Vuursteen / silex materiaalstudie

RAAP België staat u bij in alle fases van een steentijdonderzoek. Met twee vuursteenspecialisten in huis, bieden we naast integrale steendtijdonderzoeken ook op zichzelf staande materiaalstudies aan.

Zeefresidu uitsplitsen

Onze specialisten waarderen gedroogde zeefresidu’s afkomstig van vooronderzoeken en/of opgravingen. Het uitsplitsen van het zeefresidu doen zij met het ongewapend oog, onder zowel natuurlijke als kunstmatige lichtinval. Ze trachten alle indicatoren van menselijke activiteit te identificeren: zowel directe als indirecte archeologische indicatoren.

Tijdens het uitsplitsen van de zeefresidu’s gaat de aandacht in de eerste plaats naar een eventuele steentijd aanwezigheid in het projectgebied, maar daarnaast worden ook andere indicatoren, die op een recentere menselijke aanwezigheid wijzen, meegenomen en bestudeerd, aangezien deze bewijs kunnen leveren van verstoring, zowel horizontaal als verticaal.

Determinatie vondsten

Methodologisch splitsen ze per archeologische eenheid (boorlocatie, vak 50x50cm, eventueel spoor, …) de materiaalcategorieën uit. In de mate van het mogelijke doen zij ook een determinering. Ze doen steeds een telling (n) van het aantal vondsten.

Door verschillende zaken nauwkeurig te bestuderen, bekomen ze een inzicht in de typo-chronologische variabiliteit en een technologische studie. Indien mogelijk toetsen ze een ruimtelijke analyse van het vondstmateriaal ook aan de andere vondstcategorieën, om eventuele verspreidingspatronen bloot te leggen.

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact