Proefputten steentijd

Proefputten in functie van steentijdonderzoek

Het onderzoek naar steentijdvindplaatsen bestaat vaak uit verschillende stappen om een zo goed mogelijke afbakening van de vindplaats te bekomen.

Na afloop van een archeologisch booronderzoek komen er vaak nog proefputten in functie van steentijdonderzoek aan te pas, ook een waarderend testvakkenonderzoek genoemd. Dit onderzoek zetten we in om meer informatie te verzamelen over de gaafheid, verspreiding, ouderdom en eventuele fasering van de site.

Wat volgt er na dit onderzoek?

Op basis van de resultaten beslissen we of er geen verder onderzoek meer nodig is, of een vlakdekkende opgraving uitgevoerd dient te worden.

Hoe een onderzoek naar steentijdvindplaatsen van A tot Z plaatsvindt, wordt in onze blog uit de doeken gedaan.

Hoe gaan we te werk?

Om hiervan een inschatting te maken verdelen we het geselecteerde terrein onder in blokken van doorgaans 5 op 5 meter, die op hun beurt zijn opgedeeld in vakken van 0,5 m bij 0,5 m. Ieder vak krijgt hierbij een uniek nummer. Om de anderhalve meter graven we één vak in lagen van 5 cm integraal op.

Het sediment verzamelen we in kratten en zeven we nat over een maaswijdte van 2 mm. Na het drogen screent één van onze specialisten het zeefresidu op archeologische indicatoren (vuursteen, verkoolde hazelnootdoppen, gecalcineerd bot, handgevormd aardewerk,…) en neemt ook de waardering voor hun rekening. Een typologische en technologische analyse zorgen voor een eerste inzicht in de ouderdom en eventuele fasering van de site, een ruimtelijke analyse wordt ook uitgevoerd zodat eventuele verspreidingspatronen onderscheiden kunnen worden. 

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact