Contacteer ons

Heeft u een vraag over archeologie binnen uw (bouw)project?
Wil u een offerte aanvragen?
Vul onderstaand formulier in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Instagram

  Soldaten onder de speelplaats?
11 november, het was oorspronkelijk de dag om de oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar ondertussen staan we ook stil deze van talloze andere conflicten. Het syntheseonderzoek 𝙊𝙣𝙙𝙚𝙧 𝘿𝙚𝙞𝙣𝙯𝙚 brengt ons wellicht terug bij de slachtoffers van de Beeldenstorm of Tachtigjarige Oorlog.
In 2019 werd een deel van een begraafplaats blootgelegd onder de speelplaats van de Sint-Theresia campus. Sinds de 12de eeuw stond op die site het Sint-Blasiushospitaal dat vanaf 1522 ook over een kerkhof beschikte.
Het fysisch-antropologische onderzoek uitgevoerd op de opgegraven skeletten, toont aan dat een uitgesproken meerderheid mannen betreft. Opvallend was de vaststelling dat er een relatief hoog aantal sporen van infecties, traumata, stressindicatoren en overbelasting van het skeletmateriaal afgelezen kon worden.
Hebben we hier te maken met de slachtoffers van een conflictsituatie? Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de levensomstandigheden vrij pover waren, en dat de opgedane verwondingen niet tijdig of goed verzorgd konden worden. Mogelijks fungeerde het hospitaal in de periode van ofwel de Beeldenstorm of de Tachtigjarige Oorlog dus als veldhospitaal!

Benieuwd wat we nog meer ontdekken over Deinze? Zin om in het voorjaar ons een handje te komen toesteken bij ons onderzoek? Hou onze sociale media goed in de gaten!

Partners:
@raap.be @uantwerpen @cultuurregioleieschelde #dunsa #wijsmeterfgoed @stad.deinze 
Met steun van de Vlaamse overheid, @onroerenderfgoed 

#onderdeinze #archeologie #archeologieindeinze #deinze #geschiedenis #landschappen #syntheseonderzoek #middeleeuwen #medieval #archeologieopmaat #raapbelgië #universiteitantwerpen #dunsa #wijsmeterfgoed #staddeinze #middeleeuwsdeinze #middeleeuwsestad
  Soldaten onder de speelplaats? 11 november, het was oorspronkelijk de dag om de oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar ondertussen staan we ook stil deze van talloze andere conflicten. Het syntheseonderzoek 𝙊𝙣𝙙𝙚𝙧 𝘿𝙚𝙞𝙣𝙯𝙚 brengt ons wellicht terug bij de slachtoffers van de Beeldenstorm of Tachtigjarige Oorlog. In 2019 werd een deel van een begraafplaats blootgelegd onder de speelplaats van de Sint-Theresia campus. Sinds de 12de eeuw stond op die site het Sint-Blasiushospitaal dat vanaf 1522 ook over een kerkhof beschikte. Het fysisch-antropologische onderzoek uitgevoerd op de opgegraven skeletten, toont aan dat een uitgesproken meerderheid mannen betreft. Opvallend was de vaststelling dat er een relatief hoog aantal sporen van infecties, traumata, stressindicatoren en overbelasting van het skeletmateriaal afgelezen kon worden. Hebben we hier te maken met de slachtoffers van een conflictsituatie? Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de levensomstandigheden vrij pover waren, en dat de opgedane verwondingen niet tijdig of goed verzorgd konden worden. Mogelijks fungeerde het hospitaal in de periode van ofwel de Beeldenstorm of de Tachtigjarige Oorlog dus als veldhospitaal! Benieuwd wat we nog meer ontdekken over Deinze? Zin om in het voorjaar ons een handje te komen toesteken bij ons onderzoek? Hou onze sociale media goed in de gaten! Partners: @raap.be @uantwerpen @cultuurregioleieschelde #dunsa #wijsmeterfgoed @stad.deinze Met steun van de Vlaamse overheid, @onroerenderfgoed #onderdeinze #archeologie #archeologieindeinze #deinze #geschiedenis #landschappen #syntheseonderzoek #middeleeuwen #medieval #archeologieopmaat #raapbelgië #universiteitantwerpen #dunsa #wijsmeterfgoed #staddeinze #middeleeuwsdeinze #middeleeuwsestad
  Allerzielen op 2 november, wat voor een dag is dat?
In de westerse rooms-katholieke wereld staat die in het teken van de herdenking van de overledenen.
Als archeologen worden we ook maar wat vaak geconfronteerd met onze overleden voorouders. Ofwel op een directe manier bij een opgraving, maar bijvoorbeeld ook bij ons syntheseonderzoek 𝙊𝙣𝙙𝙚𝙧 𝘿𝙚𝙞𝙣𝙯𝙚 waarbij we in de opgravingsarchieven duiken, op zoek naar informatie over middeleeuws Deinze. 
Daarbij sprong deze bijzondere vondst ons in het oog. In 2010 opgegraven op het kerkhof aan de kerk op de Markt: enkele van de overledenen waren begraven met een medaillon. In het medaillon zat een stukje textiel met daarin dan weer enkele papiertjes zorgvuldig opgevouwen. Bij het openvouwen bleken er religieuze teksten te staan! Volgens historische bronnen hadden deze een beschermende functie (bv. het afweren van vijanden, de duivel, etc.).
Benieuwd wat we nog meer ontdekken over Deinze? Zin om in het voorjaar ons een handje te komen toesteken bij ons onderzoek? Hou onze sociale media goed in de gaten!

Foto: ©restauratieatelier Restaura
Partners: @raap.be @uantwerpen @cultuurregioleieschelde #dunsa #wijsmeterfgoed @stad.deinze 
Met steun van de Vlaamse overheid: @onroerenderfgoed 

#onderdeinze #archeologie #archeologieindeinze #deinze #geschiedenis #landschappen #syntheseonderzoek #middeleeuwen #medieval #archeologieopmaat #raapbelgië #universiteitantwerpen #dunsa #wijsmeterfgoed #satddeinze #middeleeuwsdeinze #middeleeuwsestad
  Allerzielen op 2 november, wat voor een dag is dat? In de westerse rooms-katholieke wereld staat die in het teken van de herdenking van de overledenen. Als archeologen worden we ook maar wat vaak geconfronteerd met onze overleden voorouders. Ofwel op een directe manier bij een opgraving, maar bijvoorbeeld ook bij ons syntheseonderzoek 𝙊𝙣𝙙𝙚𝙧 𝘿𝙚𝙞𝙣𝙯𝙚 waarbij we in de opgravingsarchieven duiken, op zoek naar informatie over middeleeuws Deinze. Daarbij sprong deze bijzondere vondst ons in het oog. In 2010 opgegraven op het kerkhof aan de kerk op de Markt: enkele van de overledenen waren begraven met een medaillon. In het medaillon zat een stukje textiel met daarin dan weer enkele papiertjes zorgvuldig opgevouwen. Bij het openvouwen bleken er religieuze teksten te staan! Volgens historische bronnen hadden deze een beschermende functie (bv. het afweren van vijanden, de duivel, etc.). Benieuwd wat we nog meer ontdekken over Deinze? Zin om in het voorjaar ons een handje te komen toesteken bij ons onderzoek? Hou onze sociale media goed in de gaten! Foto: ©restauratieatelier Restaura Partners: @raap.be @uantwerpen @cultuurregioleieschelde #dunsa #wijsmeterfgoed @stad.deinze Met steun van de Vlaamse overheid: @onroerenderfgoed #onderdeinze #archeologie #archeologieindeinze #deinze #geschiedenis #landschappen #syntheseonderzoek #middeleeuwen #medieval #archeologieopmaat #raapbelgië #universiteitantwerpen #dunsa #wijsmeterfgoed #satddeinze #middeleeuwsdeinze #middeleeuwsestad

  Volg ons