Metaaldetectie

Wat is metaaldetectie?

Metaaldetectie is het systematisch onderzoeken van de bovenste (ploeg)-laag van een terrein met behulp van een metaaldetector. Op basis van de aanwezigheid, datering en verspreiding van metalen vondsten kan dit de menselijke activiteiten op een terrein weerspiegelen.

Hoe gaan we te werk?

Een metaaldetectieonderzoek gebeurt op een terrein dat braak ligt of waar de beplanting kort is, bij voorkeur onder goede weersomstandigheden. We onderzoeken het terrein systematisch in parallelle looplijnen en we controleren alle gunstige signalen (ferro en non-ferro). De looprichting en het traject bepalen we vooraf volgens de specifieke terreinomstandigheden. Bij dit onderzoek focussen we ook, indien visueel mogelijk, op de aanwezigheid van silex, aardewerk of andere materialen. Het is dan ook mogelijk om tijdens een metaaldetectieonderzoek over te gaan naar een kleine veldprospectie

Een vondst!

Alle vondsten krijgen een vondstkaartje en worden ingemeten met een handgps. Zo wordt een ruimtelijke analyse gemaakt, wat een inkijk biedt op activiteitenzones of sites. We bestuderen, en wanneer mogelijk dateren, de vondsten zodat we ook een inschatting over de gebruiksduur van het terrein kunnen maken. Op basis van die informatie kijken we samen met u wat de verdere stappen kunnen zijn: geen verder onderzoek, (gedeeltelijke) in situ bewaring of verder (voor)onderzoek.

icoontje offerte

Vraag een offerte aan

Bent u op zoek naar een bekwaam team voor de uitvoer van uw archeologisch onderzoek, neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of via onderstaande knop.

Offerte

Archeologie, en wat nu?

U heeft vragen over archeologie binnen uw project?
Contacteer ons voor een gesprek en we bekijken samen hoe we u een maximale service met minimale zorgen kunnen leveren.

Contact