Bij RAAP België zijn we fan van syntheseonderzoeken. Waarom? Omdat het ons in staat stelt om meer te ontdekken, verder te kijken en kennis te delen op een manier die anders onmogelijk zou zijn. Sinds 2018 financiert het agentschap Onroerend Erfgoed dit soort projecten met projectsubsidies, en wij maken daar graag gebruik van.
Samenwerking staat centraal. Archeologische bedrijven, wetenschappers, erfgoedverenigingen, lokale partners… Deze projecten brengen ze allemaal samen. Dat levert niet alleen nieuwe inzichten op, maar ook sterke, duurzame connecties die ver voorbij het onderzoek reiken. Bovendien maakt syntheseonderzoek het mogelijk om dieper te graven (letterlijk en figuurlijk). Standaardrapporten geven een basis, maar wij willen méér: verbanden leggen tussen verschillende opgravingen en onderzoeken van diverse partijen.
En laten we eerlijk zijn: archeologie en erfgoed verdienen een breder publiek! Hoewel alle Malta-rapporten sinds 2016 via het archeologieportaal van Onroerend Erfgoed te raadplegen zijn, vinden ze niet altijd hun weg naar een groter publiek. Daar brengen wij graag mee verandering in.
Duik in de middeleeuwen: hoe Deinze ons verraste.
In 2024 rondden we samen met Dunsa (Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek) en het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen het syntheseonderzoek af: ‘De kleine stad in de middeleeuwen. Een Malta blik op stedelijkheid, stadsmorfologie en –landschap. Casus: Deinze.’
Kleine steden zijn de stille krachten van de middeleeuwen. Ze waren alomtegenwoordig in Vlaanderen, maar verrassend genoeg kregen ze tot nu toe weinig aandacht in archeologisch en historisch onderzoek. En in Deinze? Daar ontbreekt een overkoepelende archeologische dienst, waardoor waardevolle archeologische informatie versnipperd blijft.
Tijd om daar verandering in te brengen! Geïnspireerd door wijlen dr. Morgan De Dapper, kozen we voor een sterke focus op het landschap. Hoe beïnvloedde het landschap het ontstaan van de stad en de verdere ontwikkeling? En hoe pasten middeleeuwse inwoners hun stedelijk landschap aan?
De samenwerking met historici zorgde voor boeiende discussies en verrassende ontdekkingen. Want wist je dat archeologie en geschiedenis elkaar soms tegenspreken? (Ja, fake news is van alle tijden…) Door onze disciplines te combineren, kregen we een veel vollediger en genuanceerder beeld van het verleden.
En dit alles was mogelijk dankzij geweldige steun!
Naast de subsidie van het agentschap Onroerend Erfgoed, kregen we ook financiële steun van de stad Deinze, en investeerden we zelf als RAAP België mee in dit project. Want als het om waardevol erfgoed gaat, zetten we graag een stap extra!
Ontdek zelf het middeleeuwse Deinze!
We zijn enorm trots op de resultaten… en het goede nieuws? Alles is vrij beschikbaar!
Ons lijvige eindrapport staat online in het Open Archief van het Agentschap Onroerend Erfgoed: https://doi.org/10.55465/SDMR7062.
Onze interactieve erfgoedkaart is nu te bekijken via www.onderdeinze.be. Hier duik je in:
- Het pre-stedelijke landschap en stedelijk landgebruik
- De bewoningsgeschiedenis en bekende eigenaars
- Historische kaarten die Deinze in de middeleeuwen tot leven brengen
Of je nu een onderzoeker, erfgoedliefhebber, beleidsmaker of nieuwsgierige inwoner bent – deze kaart geeft je een unieke inkijk in het middeleeuwse Deinze.
Wil je graag meer info over het project of ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze zaakvoerder Caroline Ryssaert (c.ryssaert@raap.be).